|
Дополнительная информация о статье
|
ТОМ 9 |
ГОД 2023 |
СТРАНИЦЫ 23-26 |
КОДЫ КЛАССИФИКАТОРОВ
УДК 544.015.4, ВАК 1.3.14
КЛЮЧЕВЫЕ СЛОВА
кипение; недогретая жидкость; одиночный пузырь; лазерный нагрев; высокоскоростная видеосъемка
АННОТАЦИЯ
Проведено экспериментальное исследование эволюции и характеристик одиночных пузырей, полученных с помощью локализованного лазерного нагрева поверхности, при кипении двух недогретых жидкостей, сильно отличающихся по свойствам: воды и хладона R113. Для получения наиболее полной и детализированной информации использована методика синхронизированных высокоскоростных видеосъемок процесса в двух взаимно перпендикулярных плоскостях с частотой кадров до 150 кГц и временем экспозиции до 1 мкс. Показаны принципиальные отличия в поведении одиночных паровых пузырей воды и хладона R113, связанные с существенными различиями в приведенном давлении, разности плотностей жидкой и паровой фаз, теплопроводности, что усложняет развитие общего универсального феноменологического описания процесса кипения недогретой жидкости.
TITLE
Evolution and characteristics of single bubbles during boiling of subcooled liquid to the saturation temperature: results of an experimental study
AUTHORS
Vasil'ev N.V., Zeigarnik Yu.A., Vavilov S.N., Lidzhiev E.A.
KEYWORDS
boiling; subcooled liquid; single bubble; laser heating; high speed video filming
ABSTRACT
An experimental study was carried out of the evolution and characteristics of single bubbles obtained using localized laser heating of the surface during the boiling of two subcooled liquids with very different properties: water and freon R113. To obtain the most complete and detailed information, a technique of synchronized high-speed video filming of the process in two mutually perpendicular planes with a frame rate of up to 150 kHz and an exposure time of up to 1 μs was used. The fundamental differences in the behavior of single vapor bubbles of water and refrigerant R113 are shown, associated with significant differences in the reduced pressure, the difference in densities of the liquid and vapor phases, and thermal conductivity, which complicates the development of a general universal phenomenological description of the process of subcooled liquid boiling.